Bijen in onze wereld Zo 21 juli 11:30 uur

Print this entry

Peter Rosenbrand en Jan Goedkoop komen vertellen over de bijen in onze wereld. Peter zal het laatste boek van Janneke Rosenbrand, de bijen en de mensen, komen presenteren. Jan zal wat meer vertellen over de achtergrond van het imker zijn.

 

De bijen en de mensen

De bijen willen graag bij de mensen zijn en voor hen zorgen. De mensen zijn de bijen dankbaar voor wat ze voor hen doen en wat ze hun geven, zoals honing en was. Maar in de loop van de tijd beginnen de mensen het te vergeten. Gelukkig is er nog het dochtertje van de imker die een bijzondere droom heeft. Door die droom vindt ze iets waar iedereen blij van wordt en waar de bijen ook veel aan hebben.

 

Biologisch-dynamische bijenhouderrij

Voor deze zoon van een imkerende vader duurde het toch erg lang voor hij de bijen geheel in zijn leven opnam. Negen jaar is hij nu Bio-dynamisch imker; een leerproces dat geen einde kent. Als lid van de Blaricumse imkersvereniging voert hij het beheer over de St. Vitustuin, aan de Kerklaan in Blaricum. Ook de bijen die zich aan zijn zorgen hebben toevertrouwd staan hier. Onderzoek naar en ontwikkeling van imkerpraktijken die zich baseren op aard en wezen van de honingbij heeft vooral zijn interesse. Zorg voor de bijen omvat tevens de wilde of solitaire bijen. De inrichting van de St. Vitustuin komt dan ook ten goede aan de hele insectenwereld. Vanuit een holistische natuurbeschouwing schreef hij voor zijn kleinkinderen (en andere belangstellenden) “het verloren boek van de honingbij”.