Paulus Mendelssohn Zo 14:00 uur Sint Petrus’-Bandenkerk Kerkplein 4 Driebergen

Affiche Socrateskoor 2018

 

Het jubilerende Socrateskoor olv Sven Boogart voert op zaterdagavond het beroemde werk van Mendelsohn over Paulus uit. Kaarten à 18,50 pp. te verkrijgen via de website of aan de kassa bij de kerk. www.socrateskoor.nl

De in Hamburg geboren pianist, dirigent en componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847) was een van de belangrijkste Duitse componisten uit de romantiek. De twintig jarige Mendelssohn zorgde voor een Bach-renaissance door de Matthäuspassion uit te voeren. Dit werd een geweldig succes! Sinds de dood van Bach in 1750 was het werk niet meer uitgevoerd. In 1842 richtte hij het conservatorium van Leipzig op. Hij doceerde er piano en compositie. Naar voorbeeld van Bach componeerde hij twee oratoria, Paulus en Eliah, maar dan in de stijl van de romantiek.

Het oratorium Paulus opus 36 ging in 1836 in Düsseldorf in première. Het is gecomponeerd naar voorbeeld van Johann Sebastian Bach, met name de koralen, en heeft het frivole van Friedrich Händel. Tijdens zijn leven was Paulus een zeer geliefd werk. Het oratorium maakte Mendelssohn tot een van de meest gevierde componisten in Europa. Het werk bestaat uit twee delen waarin Paulus de belangrijkste volger en verkondiger van het Christendom werd. Paulus wordt beschouwd als een van de vroege leiders van de christelijke kerk en speelt een grote rol in de vroege ontwikkeling en verspreiding van het christendom.